Z římské kuchyně

V tomto článku naleznete recepty na římská jídla, která jsem osobně vyzkoušela, jsou vskutku vynikající a ukazují na rozmanitost kuchařského umu starých Římanů. V žádném případě nevynechejte legionářské suchary. Každý voják by je měl mít ve svém váčku jako nouzové zásoby.

Pórkový "salát"

Potřebujete:

Velký pórek, olivový olej, troška vody (lepší je však rybí omáčka Garum - dnes se nechá sehnat jako Thajská rybí omáčka), sůl, červené víno

Postup:

Pórek umýt, nakrájet na tlustá kolečka nebo půlměsíčky. Krátce povařit ve vodě s troškou soli (nebo garumu) a olivového oleje, dokud pórek trochu nezměkne (ale zůstane mu ještě výraznější chuť). Slít, odkapat, a dat pórek do misky. Zalít zálivkou z olivového oleje, garumu a červeného vina (poměr tak 1:1:5). Podávat teplé.

Gustum de praecoquis, moučník pro legionáře

Potřebujete:

Nektarinky (nebo jablka či meruňky, cca 500 g), vodu, víno, Vermut, med, garum, vinný ocet, pepř, olivový olej, mátu a škrob

Postup:

Vzít nektarinky nebo meruňky, tak půl kila. Omýt, vypeckovat, nakrájet na kusy, a dát do hrnce. Přidat deci vody, deci vína, půl deci vermutu, dvě lžičky medu, lžičku garumu, lžičku vinného octa, špetku mletého pepře, pár kapek olivového oleje a vrchovatou lžičku sušené máty. Na mírném plameni pomalu přivést k varu, nechat tak 15 minut povařit, a chvíli předtím, než to bude hotové, tu šťávu lehce zahustit troškou škrobu rozmíchaného ve studené vodě. Rozdělit do misek a podávat.

Boletus, houbová pochoutka pro legionáře

Potřebujete:

Mletý černý pepř, sušený libeček, vinný ocet, med, olivový olej, garum, min. 250g hub (dobré jsou žampiony)

Příloha:

Chléb, vajíčka, pórkový salát

Postup:

Do misky/moždíře dejte půl lžičky mletého černého pepře, lžičku a pul sušeného libečku, lžičku vinného octa, lžičku medu, lžičku olivového oleje a lžičku garumu. Rozetřete/rozdrťte. Houby nakrájejte na kousky, chce to tak 250g nebo víc, podle toho jak hladoví jste a co za jídlo to má byt (oběd? večere? předkrm?). Rozpalte lžičku olivového oleje, hoďte na něj ty houby, a přelijte to tou kořenici směsi. Promíchejte, tak tři minuty to poduste, potom pokličku sundejte ať se část vody odpaří, a za další tři minuty to můžete sundat z plotny (ohňe). Porce dejte do misek, a přidejte k nim už jenom lžíci.

Cuniculus (králík) ve variantě kuře

Potřebujete:

Kuře nebo kuřecí řízky, olivový olej, pórek, garum, nasekaný koriandr, drůbeží vývar, mletý pepř, drcený kmín, koriandrová semínka, sekaná petrželka, máta, cibule, citrónová šťáva, med, vermut, vinný ocet, mouka a voda.

Příloha:

Chléb

Postup:

Kuře rozdělit na menší porce, osmahnout v kastrolu (nebo kotlíku, pokud jste legionáři) na lžíci olivového oleje, přidat pórek, lžíci garumu a trochu nasekaného koriandru. Zalít drůbežím vývarem tak, aby to kuře bylo tak z poloviny potopený. Nechat tak hodinku vařit, ke konci nechat většinu vody odpařit. Trochu se klidně může odlít, nám se to osvědčilo. Když je to skoro hotový, hodit do třecí misky nebo hmoždíře trochu mletého pepře, drcený kmín, mletý koriandrový semínka, lžičku sekaný petrželky, sušený máty (čerstvou nemáme), s sekaného koriandru. Přidat lžičku medu, lžičku garmošku, většinu vývaru z toho kuřete, všechno rozšťouchat, přidat na jemno nasekanou cibulku a tu taky rozšťouchat, přidat lžíci nebo dvě citrónový šťávy (z opravdového citronu, ne citrónku v plastu), deci vermutu (vermouth rosso) a lžíci octa (červený vinný ocet, v našem případě). Nalít do předehřátého rendlíku (legionář využije pateru), přivést k varu, zahustit moukou rozmíchanou v trošce studený vody. Naskládat porce kuřete a zbytek pórku na talíře, přelít omáčkou z rendlíku, a sníst třeba s chlebem.

Legionářské suchary

Potřebujete:

Mouku (celozrnnou), olivový olej, sůl a vodu

Postup:

Vše smíchat v míse, z tuhého těsta tvarovat ploché suchary a dlouho péci v troubě.

Váš hlas: Žádná Průměr: 4.6 (10 votes)